Kurzus 3. rész

III. Körforgásos üzleti modellek

 

3.1 Bevezetés
Bevezető videó a kurzus harmadik részéhez.
3.2 A körforgásos gazdaság 5 fő üzleti modellje
Öt üzleti modell, amelyekkel megvalósíthatóak a körforgásos gazdaság jó példái.
3.3 1. Körforgásos beszállítás
Kávézaccból laskagomba. Miként lehet megreformálni a beszállítás rendszerét, hogy az az erőforrások minél hatékonyabb felhasználását szolgálja?
3.4 2. Erőforrás visszanyerés
Hogyan hasznosítsuk újra a termékeket a hulladék felértékelésével? Szőnyegből szőnyeg, vállfából vállfa.
3.5 3. Termék élettartam meghosszabbítás
A termék hasznos élettartamának meghosszabbítása javítással, felújítással, újragyártással, vagy újraértékesítéssel. Az Eastpak és a Repair Café kezdeményezései.
3.6 4. Megosztásos platformok
A felhasználók közötti együttműködés kiépítése, már nem csak például autók, hanem bútorok esetében is.
3.7 5. Termék, mint szolgáltatás
A körforgásos gazdaságban már nem lehet éles határvonalat húzni a termékek és a szolgáltatások közé. Erre mutatnak jó példákat a Philips Pay-per-lux és a Michelin szolgáltatásai.
3.8 Körforgásos értékteremtés:az Értékhegy elmélet
Az értékteremtés és megtartás bemutatása a termék életciklusán keresztül.
3.9 Visszutas logisztika
A használt termékek visszagyűjtése sokszor komoly logisztikai kihívás, azonban megfelelő tervezéssel és hatékony szervezéssel megvalósítható. Ráadásul az anyagok és alkatrészek visszagyűjtésén túl hasznos információkkal is szolgálhat a termékfejlesztéshez.
3.10 Ipari szimbiózis
A vállalatok közötti szoros együttműködésben az anyag-, energia- és hulladékáramok cseréje szolgálja a hatékonyság növelését és a környezeti hatások csökkentését. A dániai Kalundborgi Ipari Szimbiózis Terület élen jár ebben, de már hazai kezdeményezések is léteznek.
3.11 Felforgató innováció és az informatika szerepe a körforgásos gazdaságban
Egyes informatikai megoldások teljesen felforgathatják a piacot, és ezzel a körforgásos gazdaság kiépülését is szolgálhatják. A hulladékhasznosítás és a háztartási eszközök megosztása területén olvashatunk erről külföldi példákat.
3.12 Legyen Ön is aktív résztvevője az online kurzusunknak!

A korábbiakat olvasva biztosan Ön is elgondolkodott, hogy a bemutatott üzleti modellek vajon alkalmazhatóak-e az Ön cégénél. Írja meg nekünk, hogy milyen lehetőségeket lát egy új üzleti modell alkalmazásában a cégénél, illetve milyen akadályok és kihívások nehezíthetik meg az átállást!

A beérkezett jó példákat a kurzus további moduljaiban és a Circular Hungary 2017 konferencián és expon is igyekszünk a lehetőségek szerint bemutatni.

A példákat és bármilyen, a kurzussal kapcsolatos visszajelzést ezen az email címen várunk: kurzus@circularhungary.hu