Vállalatok közötti együttműködés az értékláncon keresztül

A körforgásos gazdaság egyik fő jellegzetessége és szükségszerű tulajdonsága, hogy egy vállalat önmagában nem tud körforgásos terméket vagy szolgáltatást nyújtani. Ehhez szükség van más vállalatokkal történő együttműködésre, ahol az egyik hulladéka a másiknak másodlagos nyersanyaggá válik, vagy a felesleges erőforrás, energia vagy víz más cég által kerül felhasználásra. A többi céggel való együttműködés sokszor helyi szintű és ágazattól és mérettől függetlenül valósul meg, de mégis az értékláncon belüli kooperáció a leggyakoribb. A kurzus korábbi részeiben számos példát láttunk a vállalatok közötti együttműködésre, most egy úttörő gyakorlatot mutatunk be arra, hogy az értékláncon belül miként lehet a termék és az anyagok útját egy zárt hurkon keresztül figyelemmel kísérni.

Hálózatos szerveződés a textiliparban

A Dutch aWEARness 100%-ban újrahasznosított egyen- és munkaruhákat forgalmaz cégek és szervezetek számára. Olyan üzleti modellt hoztak létre, amely lehetővé teszi az anyagok megosztott tulajdonlását a teljes körforgásos értékhálózaton keresztül. A Dutch aWEARness, mint láncigazgató felel az átláthatóságért a teljes értékhálózaton keresztül. A 100%-ban újrahasznosítható poliészterből készülő Returnity termékek beszállítói lánca magában foglalja a nyersanyagok beszerzését, a fonal gyártását, a szövést, a ruhák elkészítését és az értékesítést. A használt, leselejtezett ruhákat begyűjtik, feldarabolják, magas hőfokon beolvasztják és újra fonalat készítenek belőle, ezáltal egy teljesen zárt hurkot alkotva.

A Duch aWEARness az értéklánc minden egyes fázisát egy web alapú nyomonkövetési rendszeren keresztül kíséri figyelemmel, amely lehetővé teszi, hogy naprakész információkkal rendelkezzenek a termékeikben felhasznált anyagok helyzetéről és állapotáról. A rendszeren belül minden nyersanyag és termék saját vonalkóddal rendelkezik, ezáltal pontosan és könnyen nyomon követhetőek az értéklánc bármelyik fázisában. A cég által kifejlesztett Körforgásos Tartalom Menedzsment Rendszer (Circular Content Management System, CCMS)  egy körforgásos anyagkövető platform, amiben a beszállítói lánc minden partnere részt vesz, és a Dutch aWEARness a láncigazgató szerepet tölti be. A láncigazgató az értéklánc minden egyes partnerével kapcsolatban áll, és a CCMS rendszeren keresztül figyelemmel kíséri és nyomon követi a gyártási, használati és újrahasznosítási folyamatokban az anyagok és termékek áramlását és állapotát.